Klimat panujący w barze, restauracji czy kawiarni zależy od bardzo wielu czynników. Liczy się styl, w jakim są urządzone i wyposażone pomieszczenia przeznaczone dla konsumentów, sposób przygotowania i prezentowania menu oraz organizacja obsługi. Wielu specjalistów uważa, że najważniejsze są odpowiednio dobrane meble. Klienci muszą się dobrze czuć w lokalu gastronomicznym. Dlatego duże znaczenie ma wygoda krzeseł lub foteli oraz ich dopasowanie do stolików. Od tego, jak poczuje się gość w danym lokalu, zależy podobno wielkość zamówienia oraz chęć ponownego odwiedzenia tego miejsca.
Wielu designerów, którzy zawodowo zajmują się aranżacją wnętrz restauracji, szczególną uwagę przykłada do hokerów. Krzesła do baru są rzadko używane przez gości, jednak w znacznej mierze określają charakter całego lokalu. Nowoczesne, smukłe taborety na długich nogach, wykonane ze stali, aluminium i tworzyw sztucznych, będą idealne do wnętrz nowoczesnych. Wygodne siedziska z tapicerowanymi oparciami sprawdzą się w barach, skoncentrowanych na serwowaniu napojów alkoholowych.
Bar jest zazwyczaj umieszczony w centralnym punkcie pomieszczenia, w którym znajdują się konsumenci. Dlatego krzesła do baru są pierwszymi sprzętami, które rzucają się w oczy klientom. W ten sposób każdy z gości wyrabia sobie pierwsze wrażenie, dotyczące odwiedzanego miejsca. Jeżeli będzie to wrażenie pozytywne, to u klienta buduje się pewien kredyt zaufania, który trudno jest szybko roztrwonić. Jeżeli wystrój będzie zniechęcający, to konsument szybko opuści taki lokal, nie czując się w nim odpowiednio.