Zastanawiałeś się kiedyś, jak można ocenić restaurację? Co teraz wziąć pod uwagę, kiedy się chce stwierdzić, czy dane miejsce będzie odpowiadało naszym potrzebom, czy też wręcz przeciwnie – raczej nie będzie dla nas dobre. Jasne jest, że każdy ma inne potrzeby i każdy ma też inne oczekiwania. Jednakże pewne cechy można ocenić bardzo łatwo i nie trzeba być do tego wcale żadnym ekspertem. Przykładowo dobra restauracja to taka, która serwuje takie dania, jakie Tobie najbardziej odpowiadają i dodatkowo też w takiej postaci, w jakiej lubisz.
W dobrej restauracji panuje także bardzo profesjonalna obsługa, która wie, jak ma się obchodzić z klientem, jak sprawić, żeby w danym lokalu poczuł się dobrze i co robić, żeby wyszedł stamtąd zadowolony. Kelnerzy są przede wszystkim bardzo pomocni. Dbają o gości, pytają, czy czegoś im nie potrzeba, czy mogą w czymś pomóc i tak dalej. Dodatkowo też starają się zachowywać uprzejmie i kulturalnie – tak, by zapamiętano ich dobrze i by dany gość był skłonny wrócić do lokalu i jeszcze raz coś tam zamówić. Dobra restauracja to także taka, w której dba się o czystość. Taka, w której zawsze panuje porządek, wszystko jest poukładane, stoły są czyste, podłoga lśni czystością, a każdy członek personelu chodzi w ładnych i wyprasowanych ubraniach. Można też powiedzieć, że większość ludzi stwierdziłaby, że dobra restauracja to taka, która jest tania, ale w tym przypadku nie jest to prawdą. W rzeczywistości jest tak, że naprawdę dobre dania po prostu muszą kosztować, bo nie dość, że powstają z bardzo dobrych składników, to dodatkowo w ich przygotowanie wkłada się mnóstwo czasu i serca. Dlatego też dobra restauracja może mieć ceny nawet wyższe od tych, które obowiązują w innych lokalach.
Kolejną cechą dobrej restauracji jest świeżość dań. Wszystkie dania są przygotowywane dopiero wtedy, kiedy klient je zamówi, nie zaś wcześniej. To, czy danie jest świeże, czy odgrzewane, idzie wyczuć w smaku, zapachu i konsystencji potrawy. Jeżeli wszystko jest z nią ok, to oznacza, że jest świeża i dobrej jakości.