Czysta i pachnąca kuchnia

Kuchnia

W każdej kuchni muszą się znaleźć czyste i pachnące ścierki kuchenne. Niestety nie zawsze jesteśmy z ich wyglądu zadowoleni. Nowe ścierki wyglądają bardzo estetycznie, ale nie chłoną wody tak, jakbyśmy tego chcieli. Dopiero po kilku praniach stają się niezastąpionymi pomocnikami kuchennymi. Wraz z upływem czasu pojawiają się na nich plamy, które ciężko wywabić oraz specyficzny zapach po kontakcie z wilgocią. Nie można się temu dziwić, gdyż jak mało który przedmiot w naszych kuchniach, cały czas pracują w środowisku narażonym na działanie bakterii i rozmaitych drobnoustrojów.

Ścierki kuchenne wymagają prania w wysokich temperaturach, które zabijają szkodliwe bakterie. Brzydki zapach to sygnał dla nas, że nie wolno ich używać, dopóki nie zostaną wyprane, a nawet wygotowane z użyciem odpowiednich preparatów. Można je dodatkowo wyprasować bardzo gorącym żelazkiem. Ponieważ niezwykle istotna jest higiena w kuchni, warto kupować jasne ścierki, które nie będą traciły koloru pod wpływem wysokich temperatur. Mocno zabrudzone ściereczki możemy przed praniem pozostawić na jakiś czas w roztworze sody oczyszczonej czy specjalnego odplamiacza.

Jeżeli nie mamy czasu na ciągłe pranie i prasowanie ścierek kuchennych, warto je wymienić na papierowe ręczniki, które po użyciu można od razu wyrzucić. Z pewnością będzie to bardziej higieniczne rozwiązanie niż brudne, długo nie prane i niezbyt ładnie pachnące ścierki kuchenne, będące siedliskiem bakterii. Z ich pomocą wykonamy większość prac w naszych kuchniach, a materiałowe ściereczki będą przeznaczone tylko do wycierania szklanek, kubków i filiżanek.